• Tehnologija
  • Električna oprema
  • Materijalna Industrija
  • Digitalni život
  • Politika privatnosti
  • O nama
Location: Home / Tehnologija / Интелов управљачки програм за звук стоји иза Виндовс 11 БСОД-а, Мицрософт објављује заобилазно решење

Интелов управљачки програм за звук стоји иза Виндовс 11 БСОД-а, Мицрософт објављује заобилазно решење

techserving |
1104

In brief: If you've been getting a blue screen of death on Windows 11 and you have Intel Smart Sound Technology installed, you might want to check its driver version. Microsoft flagged the issue this week and has offered a workaround.

Ове недеље, Мицрософт је додао проблем компатибилности са управљачким програмом Интел Смарт Соунд Тецхнологи на своју листу познатих проблема у оперативном систему Виндовс 11. Поред тога што узрокује плаве екране, грешка може спречити кориснике да надограде са Виндовс 10 на Виндовс 11.

An Intel sound driver is behind a Windows 11 BSOD, Microsoft posts workaround

Microsoft says the affected driver is located in Device Manager > System Devices under Intel Smart Sound Technology (Intel SST) Audio Controller. The file name should be IntcAudioBus.sys, and the file version should be either 10.29.0.5152 and earlier or 10.30.0.5152 and earlier.

Важно је напоменути да верзије које почињу са 10.30 нису нужно новије од оних које почињу са 10.29. То може бити мало контраинтуитивно, али изгледа да су ова два из засебних историја верзија. Када гледате датотеке, последњи део бројева --- "5152" је најважнији. Мицрософтово решење је да надогради те драјвере на верзију 10.29.00.5714 и 10.30.00.5714. Мораћете да проверите код произвођача вашег рачунара те драјвере.

„Мораћете да проверите код произвођача уређаја (ОЕМ) да видите да ли је ажурирани драјвер доступан и да га инсталирате“, пише Мицрософт.

Ажурирање тих драјвера требало би да омогући корисницима надоградњу на Виндовс 11, али листа каже да може проћи до 48 сати пре него што се појави понуда за надоградњу.

Мицрософт такође каже да контактирате произвођача вашег уређаја ако надоградња још није доступна. Упозорава да корисници не би требало ручно да ажурирају користећи дугме „Ажурирај сада“ или алатку за креирање медија док се проблем не реши.

Иронично, Мицрософт је само ове недеље вратио стари плави екран смрти у Виндовс 11. У почетку је прешао на црни БСоД, али корисници су очигледно више волели умирујућу плаву боју чувеног екрана за рушење оперативног система Виндовс.