• Tehnologija
  • Električna oprema
  • Materijalna Industrija
  • Digitalni život
  • Politika privatnosti
  • O nama
Location: Home / Tehnologija / Интел додаје 5ГХз и 5Г својим процесорима за преносне рачунаре Тигер Лаке

Интел додаје 5ГХз и 5Г својим процесорима за преносне рачунаре Тигер Лаке

techserving |
1215

Интел је у недељу увече најавио свој први Тигер Лаке-У Цоре чип 11. генерације од 5 ГХз за нотебоок рачунаре, допунивши га првим 5Г модулом компаније дизајнираним посебно за рад са постојећом Ви-Фи 6Е технологијом. Најава је била везана за Цомпутек, тајвански излог хардвера, који је другу годину заредом замењен виртуелним догађајем.

Конкретно, Интел је најавио два нова процесора, 2,9 ГХз Цоре и7-1195Г7 и 2,5 ГХз Цоре и5-1155Г7. Након побољшања и7-1195Г7 помоћу Интел-ове Турбо Боост Мак технологије 3.0, чип може да достигне брзину такта од 5 ГХз.

Оба нова чипа спадају у оно што Интел назива својом категоријом „УП3“—оно што је раније било познато као „У“ серија чипова који су дизајнирани за преносне рачунаре опште намене. Интел је рекао да се до ове празничне сезоне очекује више од шездесет дизајна заснованих на Интел Цоре и7-1195Г7 и Интел Цоре и5-1155Г7, а овог лета ће бити доступни лаптопови компанија Ацер, Асус, Леново и МСИ. Скоро 250 дизајна покретаних процесорима Интел Цоре У серије 11. генерације очекује се до ове празничне сезоне, наводи се у саопштењу компаније Интел.

Иначе, мало се тога променило. Нови додаци доводе број Интел Тигер Лаке-Х УП3 чипова на седам, поред пет Интел лансираних прошлог септембра. У нашој рецензији првих мобилних Тигер Лаке чипова, открили смо да се уклапају са АМД-овим Ризен 4000 мобилним процесори. Делимично, то је због СуперФИН транзисторског дизајна чипа, који доноси значајна побољшања перформанси.

Интел је такође лансирао две варијанте за мобилно играње игара: такозвани ”Тигер Лаке Х35” чип за ултрапреносне рачунаре за играње и пуноправна Тигер Лаке-Х језгра 11. генерације за традиционалне лаптопове за игре. (И да, Интелов Тигер Лаке-Х такође има своје место у нашој рецензији.) Погледајте нашу листу Тигер Лаке-Х лаптопова 11. генерације за више о надолазећим производима.

Intel adds 5GHz and 5G to its Tiger Lake notebook processors

Ево прегледа свих нових Интел Тигер Лаке мобилних чипова за преносне рачунаре опште намене, које је испоручио Интел.

Учинак наставља да расте

Интел је раније износио тврдње о својим релативним перформансама, али је дао нека нова мерила за поређење. Ево како види да се нови Цоре и7-1195Г7 прилагођава конкуренцији, Ризен 7 5800У. Међутим, важно је напоменути да Интелов чип ради на између 28В и 35В, док Ризен ради на између 15В и 25В. Више снаге генерално је једнако већим перформансама.

Интел је такође укључио листу како очекује да ће његов нови чип радити и на задацима креирања садржаја. И у игрању иу креирању садржаја, процесор ће имати користи од оптимизације драјвера, као и од општег дизајна и брзине самог процесора. Али креирање садржаја са собом носи и друге „меке“ предности, наиме специфичне функције које произвођачи процесора могу убрзати директно унутар хардвера. Интел је пружио дугу листу специфичних функција које његови Тигер Лаке чипови обављају у хардверу, а Ризен чипови не, а већина укључује Х265/ХЕВЦ кодек. Ово, заузврат, има драматичне ефекте на стандарде за креирање садржаја, тврди Интел.

Појављује се 5Г

Има нешто ново и на нивоу платформе. Полазећи од Интелових 10. генерације Ице Лаке чипова, Интел је евангелизовао Ви-Фи 6Е, еволуцију Ви-Фи 6 који додаје посебан фреквентни опсег од 6 ГХз који се може користити или као бежични бацкхаул или једноставно за комуникацију високе фреквенције. Аианеио, стартуп произвођач ручних конзола, недавно је најавио да ће његов ручни рачунар укључивати АМД РЗ608, први АМД-ов Ви-Фи 6Е модул.

Случајно, Интел је одлучио да објави своје прво 5Г решење на Цомпутек-у. М.2 5Г Солутион 5000 картица укључује софтвер који је дизајнирао Интел, посебно за рад са сопственим Ви-Фи 6Е силиконом. Након што је петљао у развоју сопственог 4Г радија, бивши извршни директор Боб Свон је тада рекао да Интел покушава да одлучи шта да ради са својом инвестицијом у 5Г. 5Г Солутион 5000 картица је очигледно одговор.

Међутим, ни АМД-ов РЗ608 бежични модул ни Интел-ову 5Г картицу заправо не производе Интел или АМД. Анандтецх је известио да је РЗ608 заправо ребрендирани Медиатек модул. Интел је признао да је његов модул произвео Фибоцом, са фирмвером чији је аутор Медиатек.

Да ли је произвођач бежичног модула важан? Наравно да не. Занимљиво је да је прави лидер у 5Г ПЦ простору и даље Куалцомм, иако Снапдрагон чипови компаније и даље заостају за АМД-ом и Интелом у перформансама ЦПУ-а.

Пандемија је купила рачунарску индустрију годину или нешто мање од потражње за 5Г, док је већина људи радила од куће. Многи ће наставити да раде на даљину чак и када се нација постепено отвара. Међутим, за оне Американце који се враћају у канцеларију, и свакодневна обавеза путовања, а можда чак и пословних путовања, мобилност ће поново бити важна.

Note: When you purchase something after clicking links in our articles, we may earn a small commission. Read our affiliate link policy for more details.

Аутор: Марк Хацхман, виши уредник

Као старији уредник ПЦВорлд-а, Марк се, између осталог, фокусира на Мицрософт вести и технологију чипова. Раније је писао за ПЦМаг, БИТЕ, Сласхдот, еВЕЕК и РеадВрите.

Недавне приче Марка Хачмана: