• Tehnologija
  • Električna oprema
  • Materijalna Industrija
  • Digitalni život
  • Politika privatnosti
  • O nama
Location: Home / Tehnologija / Интел говори о поверењу у Интел Висион

Интел говори о поверењу у Интел Висион

techserving |
1053

Током другог дана свог инаугурационог догађаја Интел Висион, Интел се фокусирао на то како ће задовољити растуће безбедносне потребе организација данас и помоћи им да се припреме за изазове сутрашњице.

Фокусирајући се на један од најкритичнијих безбедносних елемената за сваку организацију – поверење – Интел је представио независни ауторитет за поверење у облику иновативне имплементације безбедности засноване на услугама кодног назива Пројецт Амбер.

Компанија је такође демонстрирала свој фокус на омогућавање безбедне и одговорне вештачке интелигенције и изнела своју стратегију за даљу изградњу криптографије отпорне на квантне мере за надолазећу еру квантног рачунарства.

„Како организације настављају да капитализују вредност облака, безбедност никада није била на првом месту. Поверење иде руку под руку са безбедношћу, а то је оно што наши купци очекују и захтевају када испоручују Интел технологију“, каже Грег Лавендер, главни технолошки директор, виши потпредседник и генерални директор групе за софтвер и напредну технологију у Интелу.

„Са увођењем пројекта Амбер, Интел подиже поверљиво рачунарство на следећи ниво у нашој посвећености приступу без поверења у атестирању и верификацији рачунарских средстава на мрежи, ивици и у облаку.“

Предузећа раде у облаку и зависе од њега како би подржала удаљену радну снагу која захтева више уређаја, непрекидан приступ и алате за сарадњу. Технолошка решења треба да обезбеде податке не само у меморији и у транзиту, већ иу употреби – штитећи вредна средства и минимизирајући површине напада.

Пројецт Амбер пружа организацијама даљинску верификацију поузданости рачунарског средства у облаку, ивичним и локалним окружењима. Ова услуга функционише независно од провајдера инфраструктуре који хостује поверљива рачунарска радна оптерећења.

Поверљиво рачунарство, заштита података који се користе извођењем рачунања у хардверском окружењу поузданог извршавања (ТЕЕ), је тржиште које расте. Интел Софтваре Гуард Ектенсионс (Интел СГКС) доступан на Интел Ксеон Сцалабле платформи је једна од главних технологија која данас покреће поверљиво рачунарство, омогућавајући случајеве коришћења облака који су корисни за организације које редовно рукују осетљивим подацима.

Темељна основа поверења у поверљивом рачунарском окружењу успоставља се кроз процес који се назива атестирање. Верификација ове поузданости је критичан захтев за клијенте да заштите своје податке и интелектуалну својину док пребацују осетљива радна оптерећења у облак.

Да би повећао сигурност поверења и унапредио обећање поверљивог рачунарства за ширу индустрију, Интел је најавио Пројецт Амбер као први корак у креирању нове мулти-цлоуд, мулти-ТЕЕ услуге за атестирање треће стране:

* Дизајнирана да не зависи од облака, ова услуга ће подржавати поверљива рачунарска оптерећења у јавном облаку, у приватном/хибридном облаку и на ивици. Уметање треће стране за обезбеђивање атестирања помаже у обезбеђивању објективности и независности како би се побољшала поверљива рачунарска сигурност за кориснике.

* У својој првој верзији, Пројецт Амбер намерава да подржи поверљива рачунарска радна оптерећења распоређена као голи метални контејнери, виртуелне машине (ВМ) и контејнери који раде у виртуелним машинама користећи Интел ТЕЕ. Првобитно издање ће подржати Интел ТЕЕ-ове, са плановима за проширење покривености на платформе, уређаје и друге ТЕЕ-ове у будућности.

* Интел такође ради са независним добављачима софтвера (ИСВ) како би омогућио услуге поверења које укључују Пројецт Амбер. Нови софтверски алати, као што су објављени АПИ-ји који омогућавају ИСВ-има да уграде Пројецт Амбер за проширење софтвера и услуга, допуниће Интелове платформе и технологије и донети већу вредност клијентима и партнерима.

Intel talks trust at Intel Vision

Интел планира да покрене пилот-пројект за кориснике пројекта Амбер у другој половини 2022. године, након чега ће уследити општа доступност у првој половини 2023. године.

Утире пут безбедној и одговорној вештачкој интелигенцији

Вештачка интелигенција (АИ) покреће технологију још даље, омогућавајући увидима и аутоматизацији да се баве већим обимом. Са овом пролиферацијом осетљивих информација, окружење претњи расте, као и околни безбедносни проблеми.

Истичући критичност тога да се резултати вештачке интелигенције користе као сила добра, Интел је нагласио кључно питање које технолози треба да поставе пре него што одлуче да наставе са развојем: Да ли технологија доприноси побољшању нашег друштва?

Интел је показао како убрзава примену АИ на начине који су одговорни и сигурни да би помогли клијентима и партнерима да реше сложене проблеме:

* БееКеепер АИ користи Интел СГКС хардверски засноване безбедносне могућности и поверљиву рачунарску инфраструктуру Мицрософт Азуре да би обезбедио платформу без поверења. Омогућава АИ алгоритму да рачуна на основу више клиничких скупова података у стварном свету без угрожавања приватности података или интелектуалне својине модела алгоритма. Ово убрзава развој вештачке интелигенције у здравству и иновације у примени за више од 30% до 40% у поређењу са тренутном методом.

* Интелово истраживачко партнерство са Универзитетом у Пенсилванији, Федератед Тумор Сегментатион, или ФеТС иницијативом на Медицинском факултету Перелман, користи скуп Интел хардверских и софтверских технологија отвореног кода за побољшање обуке АИ модела за лоцирање тумора на мозгу. Интел технологија помаже да се осигура да свака институција може да учествује у побољшању верности и квалитета алгоритама за закључивање коришћењем отвореног федералног учења (ОпенФЛ). ОпенФЛ је омогућио 55 институција на шест континената да сарађују уз очување безбедности и приватности њихових појединачних скупова података. Резултат је АИ модел који побољшава напоре за лоцирање тумора за 33%.

Квантно отпорна криптографија

Како квантна технологија наставља да се развија, пост-квантни стручњаци предвиђају тренутак у наредних 10 до 15 година када ће, као индустрија, доћи у ситуацију сличну као „миленијумска буба“. Многи то зову "И2К".

Квантно рачунарство утиче и на симетричну и на криптографију јавног кључа, и захтеваће да цео екосистем унесе домишљатост и сарадњу у проналажењу решења. Да бисмо били спремни за И2К или квантно отпорни до 2030. године, сада је време за акцију. Интел развија технологију криптографије како би предводио индустрију са иновацијама које су отпорне на кванте, укључујући уграђено крипто убрзање у 3. генерацију Интел Ксеон Сцалабле платформе која обезбеђује безбедност следеће генерације без жртвовања перформанси.

Интел проактивно ради на решавању претњи које представљају квантни рачунари. Компанија је развила крипто-смернице за Интелове производе, активно је допринела напорима пост-квантне крипто стандардизације и процењује нове породице крипто алгоритама које разматра за стандардизацију Национални институт за стандарде и технологију (НИСТ).

Компанија је усвојила фазни приступ за решавање претњи које представља квантно рачунарство:

* Решите проблем прикупљања података повећањем величине кључа и сажетка за симетричне крипто алгоритме.

* Повећајте робусност апликација за потписивање кода, као што је аутентификација фирмвера и софтвера са алгоритмима отпорним на квантне мере. Ово помаже у заштити од напада који разбијају класичну крипто за покретање злонамерног кода.

* Обезбедите интернет пост-квантним крипто алгоритмима стандардизованим од стране НИСТ-а. Ово укључује кључну енкапсулацију и алгоритме дигиталног потписа од суштинског значаја за обезбеђивање трансакција преко веба.

Повезан